Cipal dv bundelt voortaan aankopen rond ICT en Smart Cities voor lokale overheden. Twee recent toegewezen hard- en software dossiers creëren een rijker aanbod op de markt.
De raad van bestuur van de dienstverlenende vereniging Cipal, die meer dan 250 lokale besturen vertegenwoordigt en diensten aanbiedt onder de merknaam "C-Smart" heeft, na een open Europese aanbesteding, beslist om twee belangrijke aankoopcentrales toe te wijzen. C-Smart faciliteert aankoopcentrales op het vlak van ICT en digitalisatie voor Vlaamse lokale besturen met als doel hen te ontlasten van administratieve en juridische rompslomp.
Via de C-Smart marktplaats worden bruggen gebouwd tussen lokale besturen en aanbieders uit de privémarkt. C-Smart verrijkt hiermee aanzienlijk het keuze aanbod voor lokale besturen.
Het uitschrijven van een lastenboek - mede door de gewijzigde wetgeving rond
overheidsopdrachten en de snelle evoluties in de ICT sector - is voor elk bestuur een
behoorlijke klus. Naast het juridische is er onvermijdelijk ook de doorlooptijd van een
lastenboek, gaande van de visie tot de opmaak en publicatie.
Neem daarbij de moeilijkheidsgraad om objectief te vergelijken én het opmaken van een correct gunningsverslag. Het hoeft geen betoog, dat is specialistenwerk, zeker in een snel evoluerende context van slimme digitale toepassingen.
Dankzij een C-Smart aankoopcentrale kan elk bestuur vrijblijvend en zonder enige aankoopverplichting - volledig conform de wet op de overheidsopdrachten - eenvoudig software, hardware en slimme oplossingen afnemen.
"Wij hebben het beste van 2 werelden in onze organisatie", zegt voorzitter Paul Verbeeck. "Ons C-Smart team loodst onze Vlaamse lokale overheden doorheen het digitale tijdperk door samen slimme technologie aan te kopen en door onze lokale besturen te ondersteunen in hun strategische aanpak ter zake.
Tegelijkertijd bieden we, via ons netwerk van lokale besturen, de private sector een mooi netwerk en een forum om hun smart city oplossingen aan de overheidssector aan te bieden. Een win-win voor iedereen".
De eerste C-Smart aankoopcentrales werden gegund aan Comparex Belgium bvba, voor de levering van alle courante softwarelicenties en aanverwante diensten. Lokale besturen kunnen kiezen uit meer dan 3500 softwarepakketten.
Denk hierbij aan: Microsoft office, Visio, Project, Microsoft Exchange, Adobe Illustrator, Acrobat Indesign, Virusscanners, VMware, SQL-server, Veeam.
De tweede aankoopcentrale 'ICT-infrastructuur' werd toegewezen aan CentralPoint Belgium nv. Ook hier werd gestreefd naar een zo volledig mogelijk aanbod, gaande van laptops, pc's, printers over tablets, smartphones, smartboards tot servers, opslag en nog veel meer. Het betreft zowel eenvoudige aansluitkabels als een volledig geconfigureerde serverinfrastructuur.